Med slunečnicový
Slunečnicový med je druh medu, který včely získávají z nektaru slunečnic. Může mít různou barvu od světle žluté po tmavě hnědou a jeho chuť a vůně závisí na druhu květů, z nichž pochází. Slunečnicový med obsahuje jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza, a také minerály a vitaminy, jako je hořčík, vápník, železo a vitamin B. Zároveň obsahuje méně kyseliny cysteinové než jiné medy. Abych mohla mít svou produkci slunečnicového medu je nutné za ním kočovat. Já jakožto jeden z posledních takto kočujících včelařů za ním kočuji ke Znojmu. Tam ve správném období nechám mé včelky pracovat uprostřed rozsáhlých polí v záplavě slunečnic.
Včela donese do úlu nektar, který obsahuje zhruba 64% vody. Uloží ho do připravených buněk, kde se voda odpaří a při zhruba 18% včelky buňku zavíčkují.
V takovém okamžiku je to signál pro mne, že mohu vytáčet tuto přírodní a neskutečně chuťově vynikající dobrotu.
Pár doporučení:
- Skladujte med v lednici, nebo v temné a chladné místnosti.
- Nepřidávejte med do horkých nápojů, abyste nezničili jeho cenné látky, například čaj nechte vychladnout alespoň na 40°C.
- U dětí do jednoho roku buďte s medem opatrní, popřípadě začněte s akátovým medem.
- Med je jeden z nejlepších darů přírody, pokud se naučíte sladit medem místo cukru, uděláte to nejlepší pro svůj organismus.
- Krystalizace není na závadu, je to jen známka vysoké kvality medu.