Med lipový
Lipový med má všestranné využití v kuchyni i léčitelství. Nejčastějším a nejoblíbenějším způsobem použití je jeho přidání do hrnku s horkým čajem. Právě lipový med je totiž ze všech medů nejúčinnější a má výborné účinky na lidské zdraví. Jeho konzumace je doporučována při chřipce i nachlazení. Nejenom, že vám po něm bude lépe, ale dokáže přispět i ke snížení vysoké tělesné teploty. Abychom mohli mít svou produkci lipového medu je nutné za ním kočovat. Já jakožto jeden z posledních takto kočujících včelařů za ním kočuji k Troubkám do místních lesů, kde převládá Lípa. Tam ve správném období nechám mé včelky pracovat uprostřed hlubokého lesa v čisté přírodě.
Včela donese do úlu nektar, který obsahuje zhruba 64% vody. Uloží ho do připravených buněk, kde se voda odpaří a při zhruba 18% včelky buňku zavíčkují.
V takovém okamžiku je to signál pro mě, že mohu vytáčet tuto přírodní a neskutečně chuťově vynikající dobrotu.
Pár doporučení:
- Skladujte med v lednici, nebo v temné a chladné místnosti.
- Nepřidávejte med do horkých nápojů, abyste nezničili jeho cenné látky, například čaj nechte vychladnout alespoň na 40°C.
- U dětí do jednoho roku buďte s medem opatrní, popřípadě začněte s akátovým medem.
- Med je jeden z nejlepších darů přírody, pokud se naučíte sladit medem místo cukru, uděláte to nejlepší pro svůj organismus.
- Krystalizace není na závadu, je to jen známka vysoké kvality medu.