Med akátový
Med akátový, za mě jeden z nejlepších medů. Má světlou barvu a chuť sladkou s květovými tóny. Bohatý na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Posiluje imunitu a říká se, že je to jediný med, který mohou i lidé, kteří mají alergii na med. Podporuje trávení a další vlastností tohoto medu je, že podporuje zdravou střevní mikroflóru.
Abychom mohli mít vlastní produkci akátového medu je nutné za ním kočovat na jih. Já jako dnes už jeden z posledních takto kočujících včelařů, kočuji za akátovým medem ke Znojmu.
Akátový med nanosí včelky z květů Trnovníku, který k nám byl dovezen za účelem jednak jako medonosný strom, ale také jako výborné dřevo na výrobu vinohradnických sloupků. Včela donese do úlu nektar, který obsahuje zhruba 64% vody. Uloží ho do připravených buněk, kde se voda odpaří a při zhruba 18% včelky buňku zavíčkují.
V takovém okamžiku je to signál pro mě, že mohu vytáčet tuto přírodní a neskutečně chuťově vynikající dobrotu.
Pár doporučení:
- Skladujte med v lednici, nebo v temné a chladné místnosti.
- Nepřidávejte med do horkých nápojů, abyste nezničili jeho cenné látky, například čaj nechte vychladnout alespoň na 40°C.
- U dětí do jednoho roku buďte s medem opatrní, popřípadě začněte s akátovým medem.
- Med je jeden z nejlepších darů přírody, pokud se naučíte sladit medem místo cukru, uděláte to nejlepší pro svůj organismus.
- Krystalizace není na závadu, je to jen známka vysoké kvality medu.